SKŁADNIKI
500 g mięsa mielonego
3 średnie cukinie
3-4 pomidory (lub pomidory z puszki)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
100 g startego sera żółtego do posypania
sól
pieprz
SOS
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
szczypta soli
szczypta pieprzu
1/ Cukinię umyć, pokroić na plastry (ok pół cm) posmarować olejem i podpiec
w piekarniku z obu stron lub podsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w
kostkę i podsmażać na oliwie, dodać mięso, pomidory obrane ze skórki i
pokrojone w kostkę, przeciśnięty czosnek i przyprawy oraz zioła.
Wszystko dobrze podsmażyć. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, sól,
pieprz i mleko energicznie mieszając, zagotować.
2/ W naczyniu do zapiekania układać na przemian warstwami cukinia, mięso,
sos, cukinia, mięso, sos a wierzch posypać żółtym serem. Zapiekankę piec
ok 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!:)
Lubię zapiekanki, z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńto taka alternatywna mussaka, też czasem robię w sezonie cukiniowym:)
OdpowiedzUsuńa piec pod przykryciem czy bez?
OdpowiedzUsuńBez przykrycia :)
Usuńa nie rozpada się po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńTak, niestety jak większość zapiekanek, zwłaszcza tuż po upieczeniu, bo na drugi dzień są zawsze w miarę zwarte.
UsuńPrzepis wypróbowałam- zapiekanka wychodzi przepyszna:) Wszyscy domownicy zajadali aż się im uszy trzęsły:)
OdpowiedzUsuńNiestety, zabrakło na dokładki, więc następnym razem będę robić z podwójnej porcji. Serdecznie dziękuję za ten przepis, jest WSPANIAŁY!