wtorek, 9 lipca 2013

SRÓDZIEMNOMORKA ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I MIĘSEM

SKŁADNIKI
500 g mięsa mielonego
3 średnie cukinie
3-4 pomidory (lub pomidory z puszki)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
100 g startego sera żółtego do posypania
sól
pieprz

SOS
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
szczypta soli
szczypta pieprzu


1/ Cukinię umyć, pokroić na plastry (ok pół cm) posmarować olejem i podpiec w piekarniku z obu stron lub podsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażać na oliwie, dodać mięso, pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, przeciśnięty czosnek i przyprawy oraz zioła. Wszystko dobrze podsmażyć. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, sól, pieprz i mleko energicznie mieszając, zagotować. 

2/ W naczyniu do zapiekania układać na przemian warstwami cukinia, mięso, sos, cukinia, mięso, sos a wierzch posypać żółtym serem. Zapiekankę piec ok 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!:)


7 komentarzy:

  1. Lubię zapiekanki, z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to taka alternatywna mussaka, też czasem robię w sezonie cukiniowym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a piec pod przykryciem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  4. a nie rozpada się po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, niestety jak większość zapiekanek, zwłaszcza tuż po upieczeniu, bo na drugi dzień są zawsze w miarę zwarte.

      Usuń
  5. Przepis wypróbowałam- zapiekanka wychodzi przepyszna:) Wszyscy domownicy zajadali aż się im uszy trzęsły:)
    Niestety, zabrakło na dokładki, więc następnym razem będę robić z podwójnej porcji. Serdecznie dziękuję za ten przepis, jest WSPANIAŁY!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.