Przepyszne pierogi z nadzieniem z boczku, grzybów i zielonego groszku. Idealnie smakują z sosem czosnkowym. Bez problemu można przechowywać je w lodówce (nie zaschną), zabrać na piknik, do pracy, na imprezę :)
SKŁADNIKI
CIASTO
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
ok 1 kg mąki
SOS NA SPÓD
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lekko rozrobionego z wodą, by nie było kwaśne
2 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól
pieprz
zioła-oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do pizzy
DODATKOWO
szklanka świeżego zielonego groszku (może być z puszki lub mrożony)
200 g boczku najlepiej wędzonego
1 cebula
200 g grzybów (mogą być mrożone lub pieczarki)
250 g sera żółtego tartego
sól
pieprz świeżo mielony
+ jajko do smarowania
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
ok 1 kg mąki
SOS NA SPÓD
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lekko rozrobionego z wodą, by nie było kwaśne
2 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól
pieprz
zioła-oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do pizzy
DODATKOWO
szklanka świeżego zielonego groszku (może być z puszki lub mrożony)
200 g boczku najlepiej wędzonego
1 cebula
200 g grzybów (mogą być mrożone lub pieczarki)
250 g sera żółtego tartego
sól
pieprz świeżo mielony
+ jajko do smarowania
1/ Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól,
cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle
mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste
trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze
chwilę zagniatać, a następnie przełożyć na stolnice i uformować wałek.
Wałek przeciąć na 8 -10 części i każdą rozwałkować na okrąg o grubości
ok 0,5cm.
2/ Składniki na sos połączyć ze sobą w miseczce. Na patelni rozgrzać
odrobinę oleju i wrzucić cebulę pokrojona w kostkę, grzyby i groszek.
Boczek pokroić w paski dodać do grzybów razem z przyprawami.
3/ Każdy placek posmarować na środku sosem, nałożyć trochę farszu, posypać
serem i złożyć na pół, dokładnie zlepiając boki każdego pieroga. Gotowe
pierogi układać na natłuszczonej blasze. Posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec ok 20-30 min w temperaturze 190-200 stopni na złoty kolor.
Smacznego!:)
normalnie zrobiłam się głodna!
OdpowiedzUsuńnormalnie zrobiłam się głodna!
OdpowiedzUsuń