środa, 10 lipca 2013

FARMERSKIE PIEROGI DROŻDŻOWE

Przepyszne pierogi z nadzieniem z boczku, grzybów i zielonego groszku. Idealnie smakują z sosem czosnkowym. Bez problemu można przechowywać je w lodówce (nie zaschną), zabrać na piknik, do pracy, na imprezę :)
SKŁADNIKI
CIASTO
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
ok 1 kg mąki

SOS NA SPÓD
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lekko rozrobionego z wodą, by nie było kwaśne
2 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól
pieprz
zioła-oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do pizzy

DODATKOWO
szklanka świeżego zielonego groszku (może być z puszki lub mrożony)
200 g boczku najlepiej wędzonego
1 cebula
200 g grzybów (mogą być mrożone lub pieczarki)
250 g sera żółtego tartego
sól
pieprz świeżo mielony

+ jajko do smarowania

1/ Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę zagniatać, a następnie przełożyć na stolnice i uformować wałek. Wałek przeciąć na 8 -10 części i każdą rozwałkować na okrąg o grubości ok 0,5cm.

2/ Składniki na sos połączyć ze sobą w miseczce. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić cebulę pokrojona w kostkę, grzyby i groszek. Boczek pokroić w paski dodać do grzybów razem z przyprawami.

3/ Każdy placek posmarować na środku sosem, nałożyć trochę farszu, posypać serem i złożyć na pół, dokładnie zlepiając boki każdego pieroga. Gotowe pierogi układać na natłuszczonej blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 20-30 min w temperaturze 190-200 stopni na złoty kolor.
Smacznego!:)
 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.