niedziela, 26 maja 2013

SPAGHETTI Z OLIWĄ I CZOSNKIEM ( Spaghetti aglio e olio )

Już po raz kolejny gości u mnie kuchnia włoska i makarony. Jak do tej pory rzadko je przygotowywałam, tak teraz nadrabiam wszystkie lata :) To spaghetti na bazie oliwy z oliwek i czosnku jest rewelacyjne. Wygląda niepozornie a smakuje bajecznie. Jest to najszybsze i najprostsze danie jakie można sobie wyobrazić. Idealny pomysł na obiad dla wiecznych pracusiów.
SKŁADNIKI
opakowanie makaronu spaghetti
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz świeżo mielony

1/ Makaron ugotować wg. przepisu zamieszczonym na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę np 1/4 szklanki, dodać drobno posiekane i obrane ząbki czosnku. Smażyć do zrumienia się czosnku. Doprawić solą i pieprzem.

2/Gorącą oliwę wlać do ugotowanego makaronu (oczywiście odcedzonego)i chwilę podgrzać. Podawać gorący.

2 komentarze:

  1. Przepadam za makaronem, a im prostszy tym smaczniejszy! Ja bym tylko posypała jeszcze świeżym Parmezanem :-) Bo kocham ten ser!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię, jest pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.