Już po raz kolejny gości u mnie kuchnia włoska i makarony. Jak do tej pory rzadko je przygotowywałam, tak teraz nadrabiam wszystkie lata :) To spaghetti na bazie oliwy z oliwek i czosnku jest rewelacyjne. Wygląda niepozornie a smakuje bajecznie. Jest to najszybsze i najprostsze danie jakie można sobie wyobrazić. Idealny pomysł na obiad dla wiecznych pracusiów.
SKŁADNIKI
opakowanie makaronu spaghetti
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz świeżo mielony
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz świeżo mielony
1/ Makaron ugotować wg. przepisu zamieszczonym na opakowaniu. Na patelni
rozgrzać oliwę np 1/4 szklanki, dodać drobno posiekane i obrane ząbki
czosnku. Smażyć do zrumienia się czosnku. Doprawić solą i pieprzem.
2/Gorącą oliwę wlać do ugotowanego makaronu (oczywiście odcedzonego)i chwilę podgrzać. Podawać gorący.
Przepadam za makaronem, a im prostszy tym smaczniejszy! Ja bym tylko posypała jeszcze świeżym Parmezanem :-) Bo kocham ten ser!
OdpowiedzUsuńTeż robię, jest pyszne! :)
OdpowiedzUsuń