niedziela, 7 kwietnia 2013

SAŁATKA JARZYNOWA - LEŚNA POLANA

Sałatka na każdą kieszeń i na każdą okazję. Idealna do wędlin i kanapek. Smak klasycznej jarzynowej.
SKŁADNIKI
 3 średnie ziemniaki
4 marchewki
puszka groszku konserwowego
puszka czerwonej fasoli
5 ogórków konserwowych
słoiczek pieczarek marynowanych lub innych grzybków
400ml majonezu
2 łyżki śmietany
2 płaskie łyżeczki musztardy
pęczek szczypiorku
sól
pieprz

1/ Ziemniaki i marchew wyszorować i w łupinach ugotować do miękkości. Odlać wodę i wystudzić. Obrać, pokroić w drobną kostkę.
2/Ogórki również pokroić w kosteczkę. Fasolę i groszek odsączyć z zalewy. W przeźroczystej salaterce układać warstwami pokrojone ziemniaki, posmarować cienko majonezem, poruszyć solą i pieprzem, następnie groszek i również cienka warstwa majonezu. (ja dałam dwie warstwy ziemniaków) Na groszek wyłożyć marchewkę, posmarować majonezem, posolić i wyłożyć ogórki.
 3/Na ogórki również nałożyć małą warstwę majonezu, a następnie wyłożyć fasolę. Z majonezu, który nam zostaje zrobić sos- czyli wymieszać majonez, śmietanę i musztardę, doprawić pieprzem i solą. Sos wylać na fasolę.
4/Wierzch posypać siekanym szczypiorkiem i ułożyć pieczarki kapeluszami do góry. Odstawić na minimum 2 godz do lodówki.
 Smacznego!:)



 



5 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie :)
    Aż chce się jeść!
    pozdrawiam 6niebo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam wypróbować :) aczkolwiek ,to raczej sałatka jesienno - zimowa :) bo latem już są nowe i świeże warzywka, które chętniej jemy na surowo :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. musi byc pyszna!:] wygląda nieziemsko:]

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajnie to wygląda i już mam ochotę ją zrobić. W najbliższym czasie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.