Dziś na obiad danie kuchni Włoskiej. Łatwe, tanie, szybkie i pyszne :)
SKŁADNIKI
400g makaronu kokardki
200ml śmietany 18% (u mnie Piątnica)
100-150g szynki wędzonej lub boczku
50-60g parmezanu tartego (może być gouda)
ząbek czosnku
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
biały pieprz mielony
sól
zielenina do dekoracji i smaku (np.natka pietruszki, rukola, szczypiorek, rozmaryn, tymianek)
200ml śmietany 18% (u mnie Piątnica)
100-150g szynki wędzonej lub boczku
50-60g parmezanu tartego (może być gouda)
ząbek czosnku
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
biały pieprz mielony
sól
zielenina do dekoracji i smaku (np.natka pietruszki, rukola, szczypiorek, rozmaryn, tymianek)
1/Makaron ugotować al dente. Szynkę lub boczek pokroić w drobna kosteczkę i
podsmażyć z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, pieprzem i np
ze szczypiorkiem.
2/Śmietanę wymieszać z serem i gałką muszkatołową, wlać do podsmażonej
szynki, energicznie mieszać by składniki się połączyły a śmietana nie
zważyła. Gotowy sos wymieszać z makaronem. (ja sobie polałam po
makaronie) Przed podaniem posypać parmezanem i ziołami wg uznania.Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.