środa, 3 kwietnia 2013

PLACEK KRÓLEWSKI

To typowo miodowe placki, przekładane masą grysikową czyli masą z kaszy manny. Dodatkowo zwieńczone powidłami śliwkowymi i całość polana czekoladową polewą. Ja posypałam wierzch mielonymi orzechami i migdałami, ale pamiętam iż kiedyś u mnie w domu takie ciasto posypywało się kolorowa posypką i robiono bez powideł. Ja jednak na zawsze zostanę przy wersji z powidłami :) Placek najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień, wtedy jest miękki i smaki wzajemnie przez siebie przechodzą :)
SKŁADNIKI
CIASTO NA 3 PLACKI (36X24CM)
4 szklanki mąki
4 żółtka
1 kostka masła
4 łyżki miodu prawdziwego
1 łyżka sody
1 szklanka cukru

 

MASA
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
9 łyżek kaszy manny
1 cukier waniliowy
1 i pół kostki masła

 

POLEWA
2 łyżki margaryny
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki ciemnego kakao
pół szklanki cukru
3 łyżki mleka

 

DODATKOWO
słoiczek powideł śliwkowych
garść mielonych orzechów

1/ Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą osobno wyłożyć na blasze i upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni ok 15 minut jeden. Wystudzić.

2/ Mleko, cukier, cukier waniliowy doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się mleka dodać kaszę, dokładni i ciągle mieszając by nie powstały grudki. Gotować dotąd aż kasza zgęstnieje i pojawią się ''pękające pęcherzyki''. Odstawić do wystygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, dodając stopniowo ugotowaną kaszę. Ucierać aż powstanie jednolita masa. Podzielić na dwie części.
3/ Przekładanie- 1/placek, powidła śliwkowe, jedna część masy 2/placek, powidła, druga część masy 3/placek, polewa. Wierzch posypać mielonymi orzechami
4/ Polewa- składniki na polewę rozpuścić w rondelku i na małym ogniu gotować aż zacznie ''odstawać od garnka'' gorącą polewać placki. Wierzch ciasta posypać mielonymi orzechami. Chłodzić w lodówce.

 Smacznego!:)

3 komentarze:

  1. robiłam to ciastko,ale tak szczerze powiem,że mi nie smakowało,było trochę za słodkie,ale to zalezy co komu smakuje,ja nie lubie kaszy manny w masach,bo jest dla mnie taka bardzo ciężka,gęsta,a niestety nie intensywna tylko taka zamulająca :] u Cb jednak wygląda pysznie:}

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadam to ciasto przez wiele lat i u nas robi się bez powideł i do ciasta dajemy pół szklanki cukru i oczywiście miód i nie jest takie słodkie.I jeszcze jeden sekret placki skrapiamy rumem dość obficie,pod warunkiem że jedzą tylko dorośli,a ciasto pruszymy cukrem pudrem.Nigdy nic nie zosaje.

    OdpowiedzUsuń
  3. robię prawie identycznie z niewielką modyfikacją :
    do ciasta prócz w/w składników +1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu,
    do masy otartą skórkę z cytryny +sok z połowy cytryny +2 łyżki spirytusu,
    i może w tym roku zmniejszę ilość cukru (jak pisała opaskawgroszki) jest ciut za słodkie
    aaaa i dodam do ciasta łyżeczkę imbiru mielonego

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.