piątek, 29 marca 2013

DOMOWE BAJADERKI

Robiąc dziś mazurki, jeden spód mi nie wyszedł, więc żeby go nie wyrzucać zrobiłam dodatkowo nie planowane bajaderki :) mam jedno ciacho na liście więcej. Bajaderki wyszły znakomite. Do ich wykonania można dodać reszki ciast po Świętach lub zakalce przed Świętami. Są ekspresowe w wykonaniu, nienaganne w wyglądzie i pyszne w smaku.
SKŁADNIKI
500g pokruszonego kruchego ciasta (ewentualnie herbatników)
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
4 łyżki cukru pudru ( pominąć przy słodkim kruchym cieście)
2 łyżki rumu (lub kilka kropel olejku rumowego)
180g margaryny
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki mielonych orzechów
 
wiórka kokosowe do obtoczenia

1/ Kruche ciasto pokruszyć bardzo drobno za pomocą wałka. Dodać miękką margarynę i resztę składników. Zagnieść ciasto (gdy będzie mocno rzadkie można dodać jeszcze mielonych orzechów lub małe opakowanie pokruszonych herbatników). Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę. Schłodzone ciasto rwać na dowolną wielkość i dłońmi formować kulki, obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Gotowe bajaderki przechowywać w lodówce.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.