Sałatka na każdą kieszeń i na każdą okazję. Idealna do wędlin i kanapek. Smak klasycznej jarzynowej.
3 średnie ziemniaki
4 marchewki
puszka groszku konserwowego
puszka czerwonej fasoli
5 ogórków konserwowych
słoiczek pieczarek marynowanych lub innych grzybków
400ml majonezu
2 łyżki śmietany
2 płaskie łyżeczki musztardy
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
4 marchewki
puszka groszku konserwowego
puszka czerwonej fasoli
5 ogórków konserwowych
słoiczek pieczarek marynowanych lub innych grzybków
400ml majonezu
2 łyżki śmietany
2 płaskie łyżeczki musztardy
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
1/ Ziemniaki i marchew wyszorować i w łupinach ugotować do miękkości. Odlać wodę i wystudzić. Obrać, pokroić w drobną kostkę.
2/Ogórki również pokroić w kosteczkę. Fasolę i groszek odsączyć z zalewy. W
przeźroczystej salaterce układać warstwami pokrojone ziemniaki,
posmarować cienko majonezem, poruszyć solą i pieprzem, następnie groszek
i również cienka warstwa majonezu. (ja dałam dwie warstwy ziemniaków)
Na groszek wyłożyć marchewkę, posmarować majonezem, posolić i wyłożyć
ogórki.3/Na ogórki również nałożyć małą warstwę majonezu, a następnie wyłożyć fasolę. Z majonezu, który nam zostaje zrobić sos- czyli wymieszać majonez, śmietanę i musztardę, doprawić pieprzem i solą. Sos wylać na fasolę.
4/Wierzch posypać siekanym szczypiorkiem i ułożyć pieczarki kapeluszami do góry. Odstawić na minimum 2 godz do lodówki.
Smacznego!:)
Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńAż chce się jeść!
pozdrawiam 6niebo
Dziękuję i polecam wypróbować :) aczkolwiek ,to raczej sałatka jesienno - zimowa :) bo latem już są nowe i świeże warzywka, które chętniej jemy na surowo :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Fajnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńmusi byc pyszna!:] wygląda nieziemsko:]
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie to wygląda i już mam ochotę ją zrobić. W najbliższym czasie spróbuję ;)
OdpowiedzUsuń