Troszkę mnie nie było z powodów zdrowotnych, ale dziś postaram się nadrobić małe zaległości. Proponuję zupę jarzynową co prawda z mrożonych warzyw, ale wolę kupować mrożone mieszanki warzywne, jeżeli nie ma sezonu. Ponieważ te świeże są drogi i sztuczne.A w lecie proponuję takie zupki gotować ze świeżych warzyw, dostępnych już na naszym rynku ( to już niedługo :) ) I love :)
SKŁADNIKI
1 udko z kurczaka
opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej (kalafior, brukselka, fasolka szparagowa, marchewka, groszek zielony)
3 duże ziemniaki
1/4 selera
kostka rosołowa
łyżka siekanego kopru
150 ml śmietany
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej (kalafior, brukselka, fasolka szparagowa, marchewka, groszek zielony)
3 duże ziemniaki
1/4 selera
kostka rosołowa
łyżka siekanego kopru
150 ml śmietany
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
1/ Z oczyszczonego udka i kostki rosołowej zagotować bulion, dodać listek
laurowy, seler, ziele angielskie i gotować do miękkości mięsa. Następnie
wsypać mieszankę warzywną o raz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gdy warzywa będą miękkie, zupę doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę
zabielić śmietaną. (do miseczki wlać łyżkę zupy i dodać śmietanę,
rozprowadzić energicznie łyżką a następnie wlać kolejną łyżkę zupy i
wymieszać. Zahartowaną śmietanę przelać do garnka i całość wymieszać)
Przed podaniem posypać obficie świeżo siekanym koperkiem.
Smacznego!:)
zupa wyglada bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń