wtorek, 23 kwietnia 2013

DROŻDŻOWY WIENIEC CYNAMONOWY (ESTOŃSKI KRINGEL)

Bardzo łatwy w wykonaniu a zarazem bardzo efektowny wieniec cynamonowy. Wyśmienicie smakuje lekko ostygnięty ze szklanką mleka.
SKŁADNIKI
CIASTO DROŻDŻOWE
15g drożdży świeżych
1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka
1 łyżka cukru
300g mąki pszennej
30g płynnego,ostudzonego masła
pół łyżeczki soli
1 żółtko

NADZIENIE CYNAMONOWE

50g roztopionego masła
4 łyżki cukru
3 łyżki cynamonu

1/ Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać cukier i łyżkę mąki oraz połowę porcji ciepłego mleka. Dobrze rozetrzeć, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 10-15min. Do misy przesiać mąkę, dodać sól, żółtko, masło, resztę mleka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto aż stanie się jednolite. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godziny do podwojenia objętości ciasta.

2/ Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać, po czym rozwałkować na prostokąt o grubości ok 3-4 mm. Składniki na nadzienie wymieszać ze sobą i posmarować ciasto, a następnie zwinąć je w dość ścisły rulon.
 3/Zwinięty rulon przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół (jeden bok zostawić nie nacięty, lepiej będzie zapleść warkocz).
4/Zrobić splot i porządnie złączyć oba boki tak aby powstał obwarzanek. Przed połączeniem boków, przeciąć ten koniec który posłużył nam za pomoc przy splocie.


 5/Gotowy wieniec przełożyć na blachę i piec ok 30 min w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!:)


3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.