Bardzo łatwy w wykonaniu a zarazem bardzo efektowny wieniec cynamonowy. Wyśmienicie smakuje lekko ostygnięty ze szklanką mleka.
SKŁADNIKI
CIASTO DROŻDŻOWE
15g drożdży świeżych
1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka
1 łyżka cukru
300g mąki pszennej
30g płynnego,ostudzonego masła
pół łyżeczki soli
1 żółtko
NADZIENIE CYNAMONOWE
50g roztopionego masła
4 łyżki cukru
3 łyżki cynamonu
15g drożdży świeżych
1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka
1 łyżka cukru
300g mąki pszennej
30g płynnego,ostudzonego masła
pół łyżeczki soli
1 żółtko
NADZIENIE CYNAMONOWE
50g roztopionego masła
4 łyżki cukru
3 łyżki cynamonu
1/ Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać cukier i łyżkę mąki oraz połowę
porcji ciepłego mleka. Dobrze rozetrzeć, przykryć ściereczką i odstawić
do wyrośnięcia na ok 10-15min. Do misy przesiać mąkę, dodać sól, żółtko,
masło, resztę mleka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto aż stanie się
jednolite. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godziny do
podwojenia objętości ciasta.
2/ Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać, po czym
rozwałkować na prostokąt o grubości ok 3-4 mm. Składniki na nadzienie
wymieszać ze sobą i posmarować ciasto, a następnie zwinąć je w dość
ścisły rulon.
3/Zwinięty rulon przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół (jeden bok zostawić nie nacięty, lepiej będzie zapleść warkocz).
4/Zrobić splot i porządnie złączyć oba boki tak aby powstał obwarzanek.
Przed połączeniem boków, przeciąć ten koniec który posłużył nam za pomoc
przy splocie.
5/Gotowy wieniec przełożyć na blachę i piec ok 30 min w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!:)
Na prawdę wygląda efektownie :)
OdpowiedzUsuńPiękny wieniec, zawodowy cukiernik nie zrobiłby lepiej!
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuń