poniedziałek, 22 kwietnia 2013

CZEKOLADOWY TORCIK Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI

Po prostu wspaniały. Delikatny, naturalny, lekki. PYSZNY! A skoro mój pierwszy torcik wyszedł pyszny i nawet dość ładny, to by znaczyło że jest ekstra łatwy :)))
SKŁADNIKI
Biszkopt
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek w temperaturze pokojowej

Masa mascarpone
500g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru pudru

Dodatkowo
50g gorzkiej czekolady do dekoracji
250-350g dużych truskawek (można je zastąpić innymi owocami, np; pomarańczą, brzoskwinią, jagodą)
herbatka z rumem lub innym alkoholem do nasączenia 

1/ Jajka z cukrem ubić mikserem na puch. Z od mierzonej w szklance mąki odjąć dwie łyżki i zastąpić je kakao. Dodać do ubitych jajek wraz z proszkiem do pieczenia i ubijać jeszcze chwilę do połączenia się składników. Ciasto wylać do tortownicy (średnica 22cm) wcześniej wyłożonej papierem lub natłuszczonej. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec ok 30-40 min. Upieczony biszkopt ostudzić i podzielić na 3 placki.

2/ Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masa- śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną tabliczkę czekolady. Masę podzielić na 3 części.

3/Na tortownicy lub płaskim talerzu położyć jeden krążek biszkoptu, nasączyć herbatką z alkoholem i wyłożyć 1 część masy a w nią wcisnąć kilka ćwiartek truskawek. Następnie położyć drugi placek i docisnąć. Placek nasączyć i wyłożyć 2 część masy i kilka cząstek truskawek. Wierzch przykryć trzecim placem lekko nasączonym,całość docisnąć i posmarować pozostałym kremem wraz z bokami tortu. Torcik ozdobić siekaną czekoladą i resztą owoców. Schłodzić w lodówce klika godzin. 
Smacznego!:) 
 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.