poniedziałek, 22 kwietnia 2013

CUKIER FIOŁKOWY I HERBATKA FIOŁKOWA

Robiłam go pierwszy raz, widząc jak jest popularny na necie. Nie wiedziałam nawet że fiołki mogą mieć tyle zastosowań. Do wypróbowania przede mną jeszcze syrop na ten rok, może dziś pójdę na łowy fiołków i odważę się go zrobić. A mój cukier jest super, pięknie pachnie. Zapach i aromat nie do opisania. Taki cukier możemy wykorzystać do słodzenia herbatek, do pieczenia ciast np; babek, serników, może być również wspaniałym aromatem dodanym do przygotowania lukru.
CUKIER FIOŁKOWY

SKŁADNIKI
cukier
kwiaty fiołka fioletowego

1/ Kwiaty (bez łodyżek) oczyszczamy z różnych traw i innych zanieczyszczeń. W słoiczku na przemian układamy warstwę cukru i warstwę fiołku (ok 1cm) warstwy powtarzamy kilka razy, delikatnie ugniatając. Szczelnie zamknąć słoiczek i cukier gotowy do wypieków. Lepszy aromat uzyskamy po ok 2 dniach. Oczywiście przed użyciem usuwamy kwiaty. Żeby cukier był na dłużej można go przesuszyć z kwiatami na pergaminie w piekarniku (ok 30 stopni, uchylone drzwiczki) a później znów zamknąć w słoiczku.
 Ja dawałam np dwie garście cukru na jedną garść fiołków. Zrobiłam po 3 warstwy. 

HERBATKA Z FIOŁKÓW

Herbatka z fiolka jest dobra na kaszel, młode listki fiołków mają bardzo dużo witaminy C.

Do filiżanki wrzucić kilka opłukanych kwiatów fiołka oraz młodych listków, zalać wrzątkiem i przykryć spodkiem do zaparzenia. Posłodzić do smaku. 




2 komentarze:

  1. Wygląda przepięknie! Wiosna na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje wspaniale - proponuję dodać kilka kropel cytryny i posłodzić miodem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.