SKŁADNIKI
1kg mielonego twarogu (ja dałam z wiaderka)
250g serka mascarpone
300g mleka skondensowanego słodzonego
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 jajka
2-3 łyżki stopionego masła
ok 250-300g ciasteczek Oreo
DODATKOWO
ok 100g ciasteczek Oreo
250ml śmietanki 30 %
śmietan fix
1/ Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć
obręcz i zacisnąć. Wystający papier lekko przyciąć. 7 ciastek odłożyć a z
reszty usunąć masę. Ciasta bez masy pokruszyć na pył, ja użyłam
wałka,ale robotem kuchennym jest szybciej i wygodniej. Pokruszone ciasta
połączyć z stopionym masłem i wylepić dno tortownicy porządnie
dociskając.
2/ Do miski włożyć zmielony twaróg, serek mascarpone, mleko skondensowane,
cukier puder i zmiksować aby składniki się połączyły. Miksując dodać
jajka i mąkę ziemniaczaną a na koniec 7 wcześniej odłożonych ciasteczek
(pokruszonych z masą) Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto serowe
przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
3/ Piec w 150 stopniach ok 1 godziny (do tzw, czystego patyczka)Sernik
ostudzić a następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować bitą
śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami. Przechowywać w lodówce.
Sernik można robić z połowy porcji w tortownicy o średnicy 18cm.
Smacznego!:)
Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńwow, wygląda intrygująco :)
OdpowiedzUsuń