sobota, 16 marca 2013

ZUPA KALAFIOROWO-BROKUŁOWA

SKŁADNIKI
1 kalafior
1 brokuł
1 udko z kurczaka
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
3 duże ziemniaki
1/4 kawałka selera
kilka liści pora
liść laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
kostka rosołowa
sól
pieprz
łyżka siekanego koperku
100 ml śmietany 18%


1/ Do gotującej się wody dodać kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie, liście pora, seler i udko. Po 20 minutach dodać obraną pietruszkę i marchewkę pokrojoną w kostkę. Gotować do miękkości mięsa. Ziemniaki obrać ,pokroić w drobną kostkę a kalafior i brokuł podzielić na dowolnej wielkości różyczki. Dodać do zupy i gotować aż warzywa będą miękkie.

2/ Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z gazu. Śmietanę zahartować w miseczce dodając po łyżce gorącej zupy ciągle mieszając. Gdy już będziemy mieli pewność, że śmietana się nie zważy, dodać do zupy i wymieszać. Gotową zupę posypać świeżym koperkiem.

Smacznego!:) 
 

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.