sobota, 16 marca 2013

ZUPA-KREM Z MARCHEWKI, POMARAŃCZĄ I IMBIREM

SKŁADNIKI
1-1,5 kg marchewki
2 cebule
1 pomarańcza
pęczek świeżej kolendry (można pominąć)
100g masła
100 ml śmietany 18%
2 kostki bulionu warzywnego lub drobiowego
szczypta kminku
płaska łyżeczka mielonego imbiru
sól
pieprz


1/Z dwóch kostek rosołowych zrobić 2 litry bulionu. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Wrzucić do bulionu i gotować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, dodać do gotującej się marchewki. Dodać kminek, imbir. Gdy marchewka będzie zupełnie miękka, zupę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem. Wycisnąć sok z całej pomarańczy. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać. Przed podaniem posypać siekaną kolendrą. Podawać z grzankami.
SMACZNEGO!:)

MOJE RADY 
 Zupa ta idealną potrawa we dwoje. Na taką okazję można zrobić grzanki w kształcie serca. Z chleba tostowego wyciąć foremką do ciast serca i zrumienić na suchej patelni.

3 komentarze:

  1. bardzo fajnE smaki - imbir, marchew, pomarańcza :]
    podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  2. A do czego ta pomarańcza - bo jakoś nie zauważyłam jej w przepisie na wykonanie potrawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I słuszna uwaga, bo widzę ,że przeoczyłam to na amen :) już poprawiam :) dziękuję :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.