SKŁADNIKI
1-1,5 kg marchewki
2 cebule
1 pomarańcza
pęczek świeżej kolendry (można pominąć)
100g masła
100 ml śmietany 18%
2 kostki bulionu warzywnego lub drobiowego
szczypta kminku
płaska łyżeczka mielonego imbiru
sól
pieprz
1/Z dwóch kostek rosołowych zrobić 2 litry bulionu. Marchewkę obrać i
pokroić w talarki. Wrzucić do bulionu i gotować. Cebulę obrać, pokroić w
drobną kostkę i zeszklić na maśle, dodać do gotującej się marchewki.
Dodać kminek, imbir. Gdy marchewka będzie zupełnie miękka, zupę
zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem. Wycisnąć sok z całej pomarańczy. Na koniec dodać śmietanę i
wymieszać. Przed podaniem posypać siekaną kolendrą. Podawać z
grzankami.
SMACZNEGO!:)
MOJE RADY
Zupa ta idealną potrawa we dwoje. Na taką okazję można zrobić grzanki
w kształcie serca. Z chleba tostowego wyciąć foremką do ciast serca i
zrumienić na suchej patelni.
bardzo fajnE smaki - imbir, marchew, pomarańcza :]
OdpowiedzUsuńpodoba mi się!
A do czego ta pomarańcza - bo jakoś nie zauważyłam jej w przepisie na wykonanie potrawy?
OdpowiedzUsuńI słuszna uwaga, bo widzę ,że przeoczyłam to na amen :) już poprawiam :) dziękuję :)
Usuń