SKŁADNIKI
1 kalafior
1 brokuł
1 udko z kurczaka
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
3 duże ziemniaki
1/4 kawałka selera
kilka liści pora
liść laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
kostka rosołowa
sól
pieprz
łyżka siekanego koperku
100 ml śmietany 18%
1/ Do gotującej się wody dodać kostkę rosołową, liść laurowy, ziele
angielskie, liście pora, seler i udko. Po 20 minutach dodać obraną
pietruszkę i marchewkę pokrojoną w kostkę. Gotować do miękkości mięsa.
Ziemniaki obrać ,pokroić w drobną kostkę a kalafior i brokuł podzielić
na dowolnej wielkości różyczki. Dodać do zupy i gotować aż warzywa będą
miękkie.
2/ Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z gazu. Śmietanę
zahartować w miseczce dodając po łyżce gorącej zupy ciągle mieszając.
Gdy już będziemy mieli pewność, że śmietana się nie zważy, dodać do zupy
i wymieszać. Gotową zupę posypać świeżym koperkiem.
Smacznego!:)
Wygląda niezwykle apetycznie, chyba zrobimy ją jutro na obiad!
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńto by się zjadło
OdpowiedzUsuńrobiłam, pyszna:)
OdpowiedzUsuń