sobota, 16 marca 2013

TRADYCYJNY PLEŚNIAK

SKŁADNIKI
2 szklanki mąki
4 żółtka
1 margaryna (250g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru
4 białka
2 łyżki kakao
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok 6 łyżek)
cukier puder do posypania


1/Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek i margaryny zagnieść ciasto a następnie podzielić na 3 części. Jedną wyłożyć tortownicę (śr.26cm) drugą podzielić na jeszcze dwie części i schłodzić w lodówce a do trzeciej dodać kakao i również podzielić na dwie mniejsze części i schłodzić (ja zawsze chłodzę w zamrażarce, jest szybciej)

2/Tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiec na jasnozłoty kolor. Na podpieczone ciasto wyłożyć dżem i równomiernie rozsmarować, następnie na tartce o grubych oczkach zetrzeć całe ciemne ciasto. Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier. Ubitą pianę wyłożyć na ciemne ciasto a na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec ok 40 min w temperaturze 180 stopni. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!:)

 

5 komentarzy:

  1. Cudowny pleśniak. Już tak dawno nie jadłam takiego ciasta, mi nie zawsze wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedno z moich ulubionych ciast, potrafię sama zjeść całą blaszkę :)

      Usuń
  2. Pleśniak... to takie proste ciasto, i takie pyszne. Kojarzy mi się z dzieciństwem... zawsze je będę uwielbiać ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Pleśniak... To takie proste ciasto, a takie pyszne... Kojarzy mi się z dzeciństwem, zawsze je będę uwielbiać ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.