SKŁADNIKI
2 szklanki mąki
4 żółtka
1 margaryna (250g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru
4 białka
2 łyżki kakao
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok 6 łyżek)
cukier puder do posypania
1/Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek i margaryny zagnieść ciasto a
następnie podzielić na 3 części. Jedną wyłożyć tortownicę (śr.26cm)
drugą podzielić na jeszcze dwie części i schłodzić w lodówce a do
trzeciej dodać kakao i również podzielić na dwie mniejsze części i
schłodzić (ja zawsze chłodzę w zamrażarce, jest szybciej)
2/Tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i
podpiec na jasnozłoty kolor. Na podpieczone ciasto wyłożyć dżem i
równomiernie rozsmarować, następnie na tartce o grubych oczkach zetrzeć
całe ciemne ciasto. Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier. Ubitą
pianę wyłożyć na ciemne ciasto a na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec
ok 40 min w temperaturze 180 stopni. Upieczone i ostudzone ciasto
posypać cukrem pudrem.
Smacznego!:)
Cudowny pleśniak. Już tak dawno nie jadłam takiego ciasta, mi nie zawsze wychodzi.
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych ciast, potrafię sama zjeść całą blaszkę :)
UsuńPleśniak... to takie proste ciasto, i takie pyszne. Kojarzy mi się z dzieciństwem... zawsze je będę uwielbiać ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPleśniak... To takie proste ciasto, a takie pyszne... Kojarzy mi się z dzeciństwem, zawsze je będę uwielbiać ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńulubiony smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń