sobota, 16 marca 2013

KRUCHE CIASTECZKA - SERDUSZKA

To są idealne kruche ciasteczka!!! Dobre na każdą okazję. Rozpływają się w ustach i są bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
SKŁADNIKI
250g mąki pszennej
130g masła
cukier waniliowy
1 jajko
4 łyżki cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka 2 łyżki kakao

1/ Z mąki, masła, jajka, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i zwykłego zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao a do drugiej mleko. Uformować dwie kule i wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm (najpierw jedno a później drugie) Literatka wycinać kółka a w środku każdego kółka wyciąć serduszko.
 2/ Wycięte wzory uzupełniać tak, aby otrzymać dwukolorowe ciastko. Ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 10-15 min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!:)


5 komentarzy:

  1. urocze te Twoje kruche ciasteczka, ja również wczoraj robiłam z tą różnicą, że użyłam masła orzechowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka z masłem orzechowym są pewnie pyszne. Nigdy nie piekłam nic z masłem orzechowym, ale pewnie kiedyś wypróbuje :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Przepis oraz wykonanie jest bardzo proste a smak pewnie rewelacyjny.
    Uwielbiam takie przepisy, których wykorzystujemy tak na prawdę same podstawowe składniki, dlatego zapisuję Twój przepis na ciasteczka, z pewnością je wykonam ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. czy zamiast cukru waniliowego/wanilinowego mogę użyć olejku waniliowego?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.