To są idealne kruche ciasteczka!!! Dobre na każdą okazję. Rozpływają się w ustach i są bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
SKŁADNIKI
250g mąki pszennej
130g masła
cukier waniliowy
1 jajko
4 łyżki cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka 2 łyżki kakao
130g masła
cukier waniliowy
1 jajko
4 łyżki cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka 2 łyżki kakao
1/ Z mąki, masła, jajka, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i zwykłego
zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao a do
drugiej mleko. Uformować dwie kule i wstawić do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm (najpierw jedno a
później drugie) Literatka wycinać kółka a w środku każdego kółka wyciąć
serduszko.
2/ Wycięte wzory uzupełniać tak, aby otrzymać dwukolorowe ciastko. Ciasta
układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 10-15 min w
temperaturze 180 stopni.
Smacznego!:)
urocze te Twoje kruche ciasteczka, ja również wczoraj robiłam z tą różnicą, że użyłam masła orzechowego :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka z masłem orzechowym są pewnie pyszne. Nigdy nie piekłam nic z masłem orzechowym, ale pewnie kiedyś wypróbuje :)
UsuńPozdrawiam.
Przepis oraz wykonanie jest bardzo proste a smak pewnie rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy, których wykorzystujemy tak na prawdę same podstawowe składniki, dlatego zapisuję Twój przepis na ciasteczka, z pewnością je wykonam ; )
czy zamiast cukru waniliowego/wanilinowego mogę użyć olejku waniliowego?
OdpowiedzUsuńTak, można :)
Usuń