czwartek, 28 marca 2013

ZIELONA TARTA

SKŁADNIKI
1 brokuł
pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony lub z puszki)
1 por
kilka plastrów szynki lub boczku
łyżka siekanego koperku
kulka sera mozzarella
sól/pieprz

CIASTO
300g mąki
200g margaryny
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
1 jajko


1/ Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i podpiec na jasnozłoty kolor (ok15-20min) 

2/Brokuł oczyścić, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Szynkę lub boczek pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w plastry, podsmażyć na odrobinie oleju razem z wędliną. Doprawić solą i pieprzem. W przypadku świeżego lub mrożonego groszku - również wcześniej ugotować z odrobiną soli i cukru. 

3/ Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażoną wędlinę, groszek i brokuł. Ewentualnie doprawić jeszcze przyprawami. Na wierzch ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry. Tartę piec jeszcze ok 10-15 min. (aż ser zacznie się rumienić) Na koniec posypać siekanym koprem. Podawać z sosem czosnkowym. 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.