SKŁADNIKI
1 brokuł
pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony lub z puszki)
1 por
kilka plastrów szynki lub boczku
łyżka siekanego koperku
kulka sera mozzarella
sól/pieprz
CIASTO
300g mąki
200g margaryny
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
1 jajko
1/ Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i włożyć na
pół godziny do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty,
nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i podpiec
na jasnozłoty kolor (ok15-20min)
2/Brokuł oczyścić, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej
wodzie. Szynkę lub boczek pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w
plastry, podsmażyć na odrobinie oleju razem z wędliną. Doprawić solą i
pieprzem. W przypadku świeżego lub mrożonego groszku - również wcześniej
ugotować z odrobiną soli i cukru.
3/ Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażoną wędlinę, groszek i brokuł.
Ewentualnie doprawić jeszcze przyprawami. Na wierzch ułożyć mozzarellę
pokrojoną w plastry. Tartę piec jeszcze ok 10-15 min. (aż ser zacznie
się rumienić) Na koniec posypać siekanym koprem. Podawać z sosem
czosnkowym.
Podoba mi się. Smaczny obiad!
OdpowiedzUsuń