CIASTO
0,5 kg mąki
0,5 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
4 żółtka
2-3 łyżki śmietany
1 cukier waniliowy
2 dkg drożdży
POMADA
1 szklanki kwaśnej śmietany 18%
2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
1 tabliczka czekolady deserowej
DODATKOWO
bakalie, kolorowe groszki, kolorowe pisaki lukrowe
1/Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować na grubość ok 1 cm. Uformować spody z obramowaniem dookoła, żeby pomada nie ściekała. Upiec na jasnozłoty kolor. Przed upieczeniem nakłuć ciasto widelcem, żeby się nie wybrzuszało.
2/W rondelku zagotować śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym, gotować na wolnym ogniu ok.8 min., dodać kakao i pokruszoną czekoladę, gotować razem jeszcze ok. 3 min.Lekko ostudzić. Wylać na kruche spody. Udekorować bakaliami.
MOJE RADY
1/ Z tej porcji wychodzą 3 spody ok.25 x 15cm.
2/ Przed wylaniem pomady spody można pokryć cienką warstwą marmolady.
a to zdjęcie mazurków z 2012 roku
Uwielbiam mazurki! Piękna dekoracja :)
OdpowiedzUsuńświetne!muszą być pyszniutkie!!!:]
OdpowiedzUsuńPiękne te mazurki są i kuszą :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na mazurka z wafli
Pięknie te mazurki się prezentują:)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny. Motywujecie mnie jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńKaterinko bardzo ładne mazurki zrobiłaś:) Od razu przykuły moją uwagę:)
OdpowiedzUsuńale piekne nasze mniej ale robione wspólnie :)
OdpowiedzUsuń