niedziela, 24 marca 2013

ŻEBERKA W DŻEMIE BRZOSKWINIOWYM I KETCHUPIE

Przepis ten mam od bratowej (pozdrowienia dla Moniki). To właśnie u niej jadłam po raz pierwszy takie cudo. Idealne połączenie dżemu, ketchupu i cebuli do mięsa. Rezultat smaku- słodko-kwaśny.To wersja mięsa w sam raz do rodzinnych spotkań. Można podać je z ryżem, kuskusem, pieczonymi ziemniaczkami. Polecam!

SKŁADNIKI
1 kg żeberek wieprzowych
3-4 łyżki dżemu brzoskwiniowego
3-4 łyżki ketchupu (lepszej jakości)
2 średnie cebule
sól (u mnie Vegeta)

1/ Żeberka, opłukać, podzielić na części i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą(u mnie Vegeta) i wstawić do lodówki na parę godzin (u mnie noc). Cebulę obrać i pokroić w pióra, dodać do mięsa i porządnie wymieszać. Następnie dodać dżem i ketchup (1 do 1). Wymieszać.

2/ Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 1 godziny, po tym czasie zmniejszyć nieco temperaturę, wymieszać żeberka i piec jeszcze pół godziny.

3/Upieczone żeberka mają być miękkie i złociste. Gdyby sos, który powstanie podczas pieczenia był rzadki, można go zaprawić 1 łyżką mąki. Żeberka podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub kuskusem. 

 Smacznego!:)




 

6 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na żeberka!

    OdpowiedzUsuń
  2. hej jestem studentka i często nie mam pomysłu na obiad:] u Cb dużo się dzieję,będę tu zaglądać:]zapraszam tez do mnie:] dodaje Twój blog do obserwowanych:]

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki dziewczyny, a żeberka w tym wykonaniu polecam szczególnie, musicie spróbować, nie pożałujecie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy te żeberka lepsze będą na świeżo, czy lepiej zrobić je z dnia na dzień? Hania

    OdpowiedzUsuń
  5. Na świeżo są chyba pyszniejsze, ale odgrzewane też są pyszne, więc śmiało można je szykować dzień wcześniej, ja tak robiłam np na imprezy rodzinne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.