niedziela, 24 marca 2013

GRISSINI Z MAKIEM

Grissini- włoskie pieczywo powstałe z ciasta na pizzę, w kształcie bardzo cienkich i długich paluszków. Można je zrobić z dowolną posypka. U mnie dziś z makiem.
SKŁADNIKI
40g drożdży świeżych
300ml ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
3,5 szklanki mąki pszennej
łyżeczka soli
4 łyżki oliwy

jajko do posmarowania
suchy mak do posypania

1/Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 150ml wody zrobić zaczyn. Odstawić an 10 min do wyrośnięcia (ma powstać piana) Mąkę przesiać do misy, dodać sól, oliwę, pozostałą wodę i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na ok 1 godziny do wyrośnięcia.

2/ Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, a następnie podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na grubość ok 3 mm a następnie wycinać paski. Każdy pasek zrolować i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe paluszki smarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec na złoto ok 15 min w temperaturze ok 190 stopni.
 Smacznego!:)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.