niedziela, 24 marca 2013

ZUPA SZPINAKOWA Z JAKIEM

Zdrowa, pożywna, aromatyczna zupa. Dla wielbicieli szpinaku i czosnku.
SKŁADNIKI
4 skrzydełka z kurczaka
kostka rosołowa
2 marchewki
ćwiartka selera
1 korzeń pietruszki
mała cebulka (dla zapachu)
2 ziemniaki
opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
2 łyżki masła
3-4 ząbki czosnku

1 podłużny serek topiony śmietankowy
sól
biały pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
4-6 jajek ugotowanych na twardo
100ml śmietany 18%

1/ Ze skrzydełek, marchewki, pietruszki, kostki rosołowej, selera i cebuli zrobić wywar. Ugotowane warzywa pokroić w drobniutką kosteczkę. Ziemniaki obrać pokroić również w kostkę, wrzucić do wywaru i ugotować. Dodać resztę warzyw wcześniej wyciągniętych. Rozmrożony szpinak, podsmażyć na maśle z wyciśniętym czosnkiem. Dodać do zupy i zagotować. Całość doprawić białym pieprzem,solą i gałką muszkatołową. Na koniec zupę zaprawić serkiem rozpuszczonym zupą i śmietaną. Podawać z połówka jajka.

Smacznego!:)
 

3 komentarze:

  1. jeszcze nie jadłam takiej zupki, ale pewnie jest dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jedna z moich ulubionych zupek!
    Zapraszam do odebrania wyroznienia Liebster Award :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.