SKŁADNIKI
Składniki na 8 porcji:
500g serka mascarpone
330 g śmietanki 30% schłodzonej
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżki dowolnego alkoholu
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
opakowanie podłużnych biszkoptów
gorzkie kakao do posypania
500g serka mascarpone
330 g śmietanki 30% schłodzonej
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżki dowolnego alkoholu
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
opakowanie podłużnych biszkoptów
gorzkie kakao do posypania
1/ Schłodzoną śmietankę zmiksować na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania
dodać cukier puder. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i
dokładnie wymieszać, tak by powstała jednolita masa. Gotową masę wstawić
do lodówki.
2/ Kawę zaparzyć w 300ml wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przelać do miseczki i dodać alkohol. Wymieszać. Biszkopty moczyć w kawie
(uwaga by się nie rozpadły) i układać na dnie pucharków, na warstwę
biszkoptów wyłożyć masę serową, oprószyć kakao i kolejną warstwę
biszkoptów, masę. Wstawić do lodówki i porządnie schłodzić. Przed
podaniem deser posypać kakao i udekorować biszkoptem.
Smacznego!:)
Uwielbiam, tiramisu chodzi mi po głowie od kilku dni, muszę w końcu zrobić.
OdpowiedzUsuńteż mam takie pucharki, ale jeszcze nie podawałam w nich tiramisu- muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńidealne, i te truskawy!
OdpowiedzUsuń