niedziela, 17 lutego 2013

PIEROGI Z SOCZEWICĄ I CEBULĄ

Coś dla miłośników zdrowej kuchni. Pierogi z soczewicy, które przypominają smak pierogów z mięsem, ale mimo wszystko to nie, to :) Koniecznie musicie spróbować :) Smażone na chrupko są przepyszne.
SKŁADNIKI
FARSZ
500g soczewicy
2 cebule
1 jajko
sól
pieprz

CIASTO

500 g mąki
ok szklanki ciepłej wody
szczypta soli

1/ Soczewicę namoczyć w wodzie (jak fasolę) gdy napęcznieje a następnie gotować do miękkości. Odcedzoną i ostudzoną zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju z odrobiną soli i pieprzu. Usmażoną cebulę dodać do zmielonej soczewicy, wbić jajko i porządnie wymieszać by powstała jednolita masa. Ja robię pierogi ręcznie więc wcześniej z masy robię sobie gałki.

2/ Z podanych składników zagnieść ciasto (jak będzie za rzadkie podsypać mąką) ciasto musi być elastyczne. Ciasto rozwałkować dość cienko i szklanką wycinać kółka, po czym napełniać farszem i porządnie zlepiać brzegi, by ciasto się nie rozkleiło podczas gotowania. Pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować ok 5 min od czasu wypłynięcia na wierzch. Podawać polane tłuszczem i skwarkami.
Smacznego!:)

 

4 komentarze:

  1. Dawno mnie tu nie było... ale postaram się jakoś nadrobić zaległości :)

    Tak sobie siedzę i kaszlę, bo w domu panuje grypa - a mnie dopadło zapalenie krtani... więc lepiej mi idzie "wyrażanie się" na piśmie... ;)

    Te pierożki to coś dla mnie. Za mięsem nie przepadam i mało go jem. Jeśli w ogóle - to tylko bardzo chude.
    Więc poleję sobie masełkiem :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie dawno tu byłaś :) ale miło znów Cie widzieć :) pozdrowionka i szybkiego powrotu do zdrowia zycze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co zrobić jeśli farsz jest za rzadki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, o to jest pytanie ? :) a czemu jest za rzadki? mi nigdy się to nie zdarzyło, wręcz przeciwnie - ten farsz jest zawsze sypki i taki suchawy.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.