Coś dla miłośników zdrowej kuchni. Pierogi z soczewicy, które przypominają smak pierogów z mięsem, ale mimo wszystko to nie, to :) Koniecznie musicie spróbować :) Smażone na chrupko są przepyszne.
SKŁADNIKI
FARSZ
500g soczewicy
2 cebule
1 jajko
sól
pieprz
CIASTO
500 g mąki
ok szklanki ciepłej wody
szczypta soli
500g soczewicy
2 cebule
1 jajko
sól
pieprz
CIASTO
500 g mąki
ok szklanki ciepłej wody
szczypta soli
1/ Soczewicę namoczyć w wodzie (jak fasolę) gdy napęcznieje a następnie
gotować do miękkości. Odcedzoną i ostudzoną zmielić w maszynce do mięsa.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju z odrobiną soli i
pieprzu. Usmażoną cebulę dodać do zmielonej soczewicy, wbić jajko i
porządnie wymieszać by powstała jednolita masa. Ja robię pierogi ręcznie
więc wcześniej z masy robię sobie gałki.
2/ Z podanych składników zagnieść ciasto (jak będzie za rzadkie podsypać
mąką) ciasto musi być elastyczne. Ciasto rozwałkować dość cienko i
szklanką wycinać kółka, po czym napełniać farszem i porządnie zlepiać
brzegi, by ciasto się nie rozkleiło podczas gotowania. Pierogi wrzucać
na wrzącą, osoloną wodę i gotować ok 5 min od czasu wypłynięcia na
wierzch. Podawać polane tłuszczem i skwarkami.
Smacznego!:)
Dawno mnie tu nie było... ale postaram się jakoś nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńTak sobie siedzę i kaszlę, bo w domu panuje grypa - a mnie dopadło zapalenie krtani... więc lepiej mi idzie "wyrażanie się" na piśmie... ;)
Te pierożki to coś dla mnie. Za mięsem nie przepadam i mało go jem. Jeśli w ogóle - to tylko bardzo chude.
Więc poleję sobie masełkiem :)
Pozdrawiam!
Faktycznie dawno tu byłaś :) ale miło znów Cie widzieć :) pozdrowionka i szybkiego powrotu do zdrowia zycze :)
OdpowiedzUsuńA co zrobić jeśli farsz jest za rzadki?
OdpowiedzUsuńHmm, o to jest pytanie ? :) a czemu jest za rzadki? mi nigdy się to nie zdarzyło, wręcz przeciwnie - ten farsz jest zawsze sypki i taki suchawy.
Usuń