Lekka przekąska na zimno. Super prosta i tania.
SKŁADNIKI
składniki na 6 porcji
5 szklanek buliony warzywnego (ewentualnie może być z kostki)
7 łyżeczek żelatyny spożywczej
2 marchewki
kilka łyżek groszku konserwowego
kilka łyżek kukurydzy konserwowej
1-2 jajka na twardo
kilka różyczek brokuła lub kalafiora
5 szklanek buliony warzywnego (ewentualnie może być z kostki)
7 łyżeczek żelatyny spożywczej
2 marchewki
kilka łyżek groszku konserwowego
kilka łyżek kukurydzy konserwowej
1-2 jajka na twardo
kilka różyczek brokuła lub kalafiora
1/ Warzywa ugotować do miękkości i ostudzić. Jajka i marchewkę pokroić w
plasterki. Brokuła lub kalafior rozdzielić na małe różyczki. Żelatynę
rozpuścić w gorącym (nie wrzącym) bulionie i pozostawić do wystygnięcia.
W filiżankach lub salaterkach układać na przemian warzywa, dodając
tężejący bulin. Wstawić do lodówki i porządnie schłodzić. Galaretki
podawać skropione sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Ozdobić
zieleniną.
Smacznego!:)
taka pyszna galaretkę chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuń