czwartek, 14 lutego 2013

GALARETKA Z WARZYWAMI

Lekka przekąska na zimno. Super prosta i tania.
SKŁADNIKI
składniki na 6 porcji

5 szklanek buliony warzywnego (ewentualnie może być z kostki)

7 łyżeczek żelatyny spożywczej
2 marchewki
kilka łyżek groszku konserwowego
kilka łyżek kukurydzy konserwowej
1-2 jajka na twardo
kilka różyczek brokuła lub kalafiora

1/ Warzywa ugotować do miękkości i ostudzić. Jajka i marchewkę pokroić w plasterki. Brokuła lub kalafior rozdzielić na małe różyczki. Żelatynę rozpuścić w gorącym (nie wrzącym) bulionie i pozostawić do wystygnięcia. W filiżankach lub salaterkach układać na przemian warzywa, dodając tężejący bulin. Wstawić do lodówki i porządnie schłodzić. Galaretki podawać skropione sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Ozdobić zieleniną. 
Smacznego!:) 
 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.