SKŁADNIKI
150g margaryny
100g gorzkiej czekolady (60-70%) np Goplana
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy Inki
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
170 ml mleka
2 dojrzałe banany
dodatkowo cukier puder do posypania
100g gorzkiej czekolady (60-70%) np Goplana
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy Inki
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
170 ml mleka
2 dojrzałe banany
dodatkowo cukier puder do posypania
1/ Margarynę roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki, banany
obrać i rozgnieść widelcem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,
sodą, kakao, Inką. Dodać cukier i cukier waniliowy.
2/ Jajka rozmiksować z mlekiem. Składniki suche połączyć z jajkami i
margaryną, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodać pokrojoną
czekoladę i banany. Wymieszać bardzo delikatnie i krótko. Piec ok 20
min, w temperaturze 190 stopni. Z tej porcji ciasta wyszło mi 12 muffin.
Papilotki miały średnicę 50mm.
Smacznego!:)
pyszna jest ta opcja z bananem :) mniam
OdpowiedzUsuńPyszna i praktyczna, bo banany trzymają wilgoć i muffiny nie są suche, a ten zapach...hmmmm pycha:)
Usuńrobiłam z bananem trochę inne, ale potwierdzam, że są super wilgotne! :)
OdpowiedzUsuń