niedziela, 17 lutego 2013

MUFFINY CZEKOLADOWE Z BANANOWĄ NUTĄ

SKŁADNIKI
150g margaryny
100g gorzkiej czekolady (60-70%) np Goplana
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy Inki
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
170 ml mleka
2 dojrzałe banany

dodatkowo cukier puder do posypania

1/ Margarynę roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki, banany obrać i rozgnieść widelcem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, Inką. Dodać cukier i cukier waniliowy.  
2/ Jajka rozmiksować z mlekiem. Składniki suche połączyć z jajkami i margaryną, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i banany. Wymieszać bardzo delikatnie i krótko. Piec ok 20 min, w temperaturze 190 stopni. Z tej porcji ciasta wyszło mi 12 muffin. Papilotki miały średnicę 50mm. 
Smacznego!:) 
 

3 komentarze:

  1. pyszna jest ta opcja z bananem :) mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna i praktyczna, bo banany trzymają wilgoć i muffiny nie są suche, a ten zapach...hmmmm pycha:)

      Usuń
  2. robiłam z bananem trochę inne, ale potwierdzam, że są super wilgotne! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.