piątek, 25 stycznia 2013

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM

SKŁADNIKI
FARSZ
3 woreczki (300 g) kaszy gryczanej
250 g białego sera półtłustego
1 jajko
1cebula
sól, pieprz

CIASTO

400 g mąki
1 jajko
3/4 szklanki wody
sól

+ tłuszcz ze skwarkami do polania

1/ Kaszę ugotować na sypko wg. przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Do kaszy dodać twaróg, jajko, cebulę i doprawić do smaku solą i pieprzem. (ja lepię gałki i gotowe nakładam na ciasto i formuję pieroga) 

2/ Z podanych składników na ciasto zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz i zlepiać pierogi. Gotowe pierogi gotować partiami w lekko osolonej wodzie, ok 5 min. 

MOJE RADY
 1/ Żeby farsz się nie rozsypywał, można dodać odrobinę zmiażdżonych, ugotowanych ziemniaków.
2/ Do farszu można dodać siekaną natkę pietruszki.

Smacznego!:) 
 

1 komentarz:

  1. Jak danie na ostro, to z miłą chęcią :)
    Przepis wykorzystam w swojej kuchni na pewno :)
    Serdeczności zostawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.