Knedle to smak, który kocham z dzieciństwa. Najbardziej lubię te ze śliwką węgierką. Ja swoje dziś zrobiłam całkiem przez przypadek, ponieważ musiałam rozmrozić trochę wiśni i nie wiedziałam co mam z nimi zrobić. Po chwili nasunęła się myśl, by opleść je w ciasto i zjeść na słodko, polane śmietaną z wanilią i kardamonem. Rewelacja!!!!!
SKŁADNIKI
ok 1 kg ziemniaków
2 jajka
szczypta soli
mąka ziemniaczana
ok 0,5kg wiśni wydrylowanych (ja użyłam mrożonych)
DO POLANIA
200ml śmietany np 18%
2 łyżeczki cukru (można zastąpić cukrem waniliowym)
pół łyżeczki przyprawy Kamis z wanilią i kardamonem
2 jajka
szczypta soli
mąka ziemniaczana
ok 0,5kg wiśni wydrylowanych (ja użyłam mrożonych)
DO POLANIA
200ml śmietany np 18%
2 łyżeczki cukru (można zastąpić cukrem waniliowym)
pół łyżeczki przyprawy Kamis z wanilią i kardamonem
1/ Ziemniaki, obrać i ugotować. Wystudzić i zemleć przez maszynkę (ja
przepuszczam je zawsze przez ręczną praskę do ziemniaków). Gotową masę
ziemniaczaną przełożyć do miski, uklepać całość i nożem przedzielić na
pół. Nałożyć jedną warstwę na drugą. do pustej połowy miski 3/4 nasypać
mąki ziemniaczaną a na pozostałą część wbić dwa jajka, dodać szczyptę
soli i zagnieść gładkie ciasto.
2/ Wiśnie odcisnąć od soku. Posypać cukrem. Gotowe ciasto rwać wielkości
dużego orzecha włoskiego, rozpłaszczyć ręką na placek i łyżeczką nałożyć
trochę wiśni. Zlepić i uformować kule. Gotowe knedle gotować w wodzie z
odrobiną soli i oleju. Od czasu wypłynięcia na wierzch ok 3-4 min.
3/ Śmietanę wymieszać z cukrem i przyprawą lub cukrem waniliowym. Polać nią
porcję nałożonych knedli. Podane knedle można udekorować listkami
melisy.
Smacznego!:)
Uwielbiam knedle ;D
OdpowiedzUsuńOj, pysznie wyglądają te knedle :)
OdpowiedzUsuń