SKŁADNIKI
FARSZ
3 woreczki (300 g) kaszy gryczanej
250 g białego sera półtłustego
1 jajko
1cebula
sól, pieprz
CIASTO
400 g mąki
1 jajko
3/4 szklanki wody
sól
+ tłuszcz ze skwarkami do polania
3 woreczki (300 g) kaszy gryczanej
250 g białego sera półtłustego
1 jajko
1cebula
sól, pieprz
CIASTO
400 g mąki
1 jajko
3/4 szklanki wody
sól
+ tłuszcz ze skwarkami do polania
1/ Kaszę ugotować na sypko wg. przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Cebulę
obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Do kaszy dodać
twaróg, jajko, cebulę i doprawić do smaku solą i pieprzem. (ja lepię
gałki i gotowe nakładam na ciasto i formuję pieroga)
2/ Z podanych składników na ciasto zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować i
wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz i zlepiać pierogi. Gotowe
pierogi gotować partiami w lekko osolonej wodzie, ok 5 min.
MOJE RADY
1/ Żeby farsz się nie rozsypywał, można dodać odrobinę zmiażdżonych, ugotowanych ziemniaków.
2/ Do farszu można dodać siekaną natkę pietruszki.
2/ Do farszu można dodać siekaną natkę pietruszki.
Smacznego!:)
Jak danie na ostro, to z miłą chęcią :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wykorzystam w swojej kuchni na pewno :)
Serdeczności zostawiam :)