W Rosji piję się ciemną, gorzką herbatę z dodatkiem konfitury domowej, miodu lub cukru w kostkach. Cukier kładzie się na języku i popiją herbatą do chwili całkowitego rozpuszczenia. Koniecznie podawać w szklaneczkach i koszyczkach, najlepiej metalowych. Od czasu do czasu, można napić się takiej herbaty, stawia na nogi i porządnie rozgrzewa.
SKŁADNIKI
Na 4 szklanki.
5 łyżeczek listków herbaty (np. Lipton Yellow Label)
1 l źródlanej wody
cukier w kostkach
konfitura domowa
5 łyżeczek listków herbaty (np. Lipton Yellow Label)
1 l źródlanej wody
cukier w kostkach
konfitura domowa
1/ Porcelanowy imbryczek napełnić wrzątkiem, aby się rozgrzał, wylać wodę a
następnie wsypać listki herbaty. Imbryk postawić na gorącym palniku lub
płycie, zalać wrzącą wodą. Przykryć pokrywką i pozostawić na 5 min.
Gotową esencję nalać do szklanek i uzupełnić wrzątkiem. Do herbaty
podaje się konfiturę (najlepiej domową, aromatyczną) miód lub cukier -
zawsze w kostkach.
Smacznego!:)
Ach, te koszyczki... :)
OdpowiedzUsuńAle kostki cukru są chyba inne od tych sprzedawanych powszechnie u nas, powinny byc mniej rozpuszczalne, mniej rozpadające się.
OdpowiedzUsuń