niedziela, 20 stycznia 2013

HERBATA PO ROSYJSKU

W Rosji piję się ciemną, gorzką herbatę z dodatkiem konfitury domowej, miodu lub cukru w kostkach. Cukier kładzie się na języku i popiją herbatą do chwili całkowitego rozpuszczenia. Koniecznie podawać w szklaneczkach i koszyczkach, najlepiej metalowych. Od czasu do czasu, można napić się takiej herbaty, stawia na nogi i porządnie rozgrzewa.
SKŁADNIKI
Na 4 szklanki.
5 łyżeczek listków herbaty (np. Lipton Yellow Label)
1 l źródlanej wody
cukier w kostkach
konfitura domowa

1/  Porcelanowy imbryczek napełnić wrzątkiem, aby się rozgrzał, wylać wodę a następnie wsypać listki herbaty. Imbryk postawić na gorącym palniku lub płycie, zalać wrzącą wodą. Przykryć pokrywką i pozostawić na 5 min. Gotową esencję nalać do szklanek i uzupełnić wrzątkiem. Do herbaty podaje się konfiturę (najlepiej domową, aromatyczną) miód lub cukier - zawsze w kostkach.
Smacznego!:)
 

2 komentarze:

  1. Ale kostki cukru są chyba inne od tych sprzedawanych powszechnie u nas, powinny byc mniej rozpuszczalne, mniej rozpadające się.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.