sobota, 22 grudnia 2012

LIKIER CZEKOLADOWY

Czekoladowy likier wg przepisu mojej siostry :) Polecam! szczególnie smakoszom takich wynalazków i czekolady.
SKŁADNIKI
2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego (razem 800ml)
4 szklanki cukru
4 opakowania cukru waniliowego
4 łyżki kakao z cukrem np Puchatek
1 szklanka spirytusu
1 szklanka przegotowanej i ostudzonej wody

1/ Mleko, cukier, cukier waniliowy i kakao rozpuścić w garnku i zagotować. Gotować 10 min stale mieszając. Po ostygnięciu dodać wodę i spirytus. Gotowe :)
 Gotowy likier przelać do ozdobnej butelki, butelki po winie lub karafki i przechowywać w lodówce lub w barku do miesiąca czasu.

6 komentarzy:

  1. bardzo prosty przepis, za miesiąc napiszę jak smakował .Dziękuję Marzena

    OdpowiedzUsuń
  2. a jakiej jest konsystencji?

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka jest konsystencja i ile wychodzi ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest gęstawy, nie jest wodnisty a ile wychodzi , to nie wiem, chyba ok 1,5 litra albo nawet ciut więcej

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.