SKŁADNIKI
300 g miękkiego masła lub margaryny
140 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
450 g mąki
30 g kakao bez cukru
łyżka śmietany
białko do smarowania
140 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
450 g mąki
30 g kakao bez cukru
łyżka śmietany
białko do smarowania
Przybory; dwie szklanki o różnej średnicy i słomka
1/Wszystkie składniki zagnieść na gładką i jednolitą masę. Owinąć w folię
spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto
rozwałkować na grubość ok 3-4 mm. Większą szklanką wycinać kółka,
mniejszą lekko dociskać, aby powstało wgłębienie. Słomką robić dziurki.
2/ Gotowe ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem smarować białkiem. Piec ok 10-15 min w temperaturze ok
180-200 stopni.Smacznego!:)
Super te guziczki są :) musze kiedys zrobic ;)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują - i pewnie jeszcze lepiej smakują! Ileż Ty jeszcze masz takich "bombowych" pomysłów na ciasteczka... ? :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę podziwiam!