sobota, 22 grudnia 2012

CZEKOLADOWE GUZIKI

SKŁADNIKI
300 g miękkiego masła lub margaryny
140 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
450 g mąki
30 g kakao bez cukru
łyżka śmietany
białko do smarowania

Przybory; dwie szklanki o różnej średnicy i słomka

1/Wszystkie składniki zagnieść na gładką i jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 3-4 mm. Większą szklanką wycinać kółka, mniejszą lekko dociskać, aby powstało wgłębienie. Słomką robić dziurki.  
2/ Gotowe ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem smarować białkiem. Piec ok 10-15 min w temperaturze ok 180-200 stopni.
Smacznego!:)



2 komentarze:

  1. Super te guziczki są :) musze kiedys zrobic ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentują - i pewnie jeszcze lepiej smakują! Ileż Ty jeszcze masz takich "bombowych" pomysłów na ciasteczka... ? :)
    Naprawdę podziwiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.