SKŁADNIKI
20 dag masła lub margaryny
20 dag cukru
30 dag mąki
5 jajek
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
40 dag bakalii (rodzynki, kandyzowany ananas, morele, skórka pomarańczowa , orzechy itp)
aromat rumowy
masło i bułka tarta do formy
cukier puder lub polewa do dekoracji wg uznania
Porcja na długą blachę keksową, lub 2-3 małe blaszki aluminiowe
20 dag cukru
30 dag mąki
5 jajek
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
40 dag bakalii (rodzynki, kandyzowany ananas, morele, skórka pomarańczowa , orzechy itp)
aromat rumowy
masło i bułka tarta do formy
cukier puder lub polewa do dekoracji wg uznania
Porcja na długą blachę keksową, lub 2-3 małe blaszki aluminiowe
1/Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2/ Następnie dodać aromat i bakalie (wcześniej namoczone w ciepłej wodzie i prószone mąką). Utrzeć. Ciasto powinno być gęste.
3/ Gotowe ciasto wyłożyć do blaszek wcześniej wysypanych bułką tartą lub wyłożonych
papierem do pieczenia. Piec w temp 180 stopni przez 1 godzinę. Jeśli się
przypiecze wierzch przykryć folia aluminiową i piec dalej. Upieczone i ostudzone keksy posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.Smacznego!:)
Źródło przepisu klik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.