To chyba najszybsze w przygotowaniu ciastka, które można zjeść jako herbatnik, przełożyć marmolada jako markizę lub powiesić jako ozdoby na choinkę, które będą pięknie pachniały. Przepis znalazłam w jednej z moich książek kucharskich.
SKŁADNIKI
260 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
60 g maku suchego, niemielonego
140 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
2 łyżki mleka
100 g cukru pudru
60 g maku suchego, niemielonego
140 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
2 łyżki mleka
1/ Masło dokładnie posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem.
Dodać żółtko, mleko i suchy mak. Zagnieść ciasto. Rozwałkować placek na
grubość 2-3 mm i foremkami wycinać ciasteczka.
2/ Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasteczka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 8 min.
Smacznego!:)
z makiem są najlepsze!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,szana :)
Mniam, mniam! Chyba Ci kilka podkradnę... ;):)
OdpowiedzUsuńSmacznego dziewczyny :)
Usuń