poniedziałek, 17 grudnia 2012

CIASTECZKA MAKOWE

To chyba najszybsze w przygotowaniu ciastka, które można zjeść jako herbatnik, przełożyć marmolada jako markizę lub powiesić jako ozdoby na choinkę, które będą pięknie pachniały. Przepis znalazłam w jednej z moich książek kucharskich.
SKŁADNIKI
260 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
60 g maku suchego, niemielonego
140 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
2 łyżki mleka

1/ Masło dokładnie posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem. Dodać żółtko, mleko i suchy mak. Zagnieść ciasto. Rozwałkować placek na grubość 2-3 mm i foremkami wycinać ciasteczka.

2/ Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasteczka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 8 min.

Smacznego!:) 
 

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.