wtorek, 3 lipca 2012

ZUPA-KREM PIECZARKOWA Z GRZANKAMI

Nie wiedząc co zrobić na obiad, żeby było coś lekkiego- zrobiłam właśnie tą zupę.Pieczarki są dostępne przez cały rok, więc na taką zupę możemy sobie zawsze pozwolić. No i jest bardzo smaczna i tania.


SKŁADNIKI
 500 g pieczarek (najlepiej małych)
pęczek włoszczyzny
1 litr bulionu (np z kostki)
1 cebula
1 serek topiony pieczarkowy
3 łyżki śmietany
3 łyżki masła
listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
natka pietruszki lub tymianek
świeżo mielony pieprz
sól


1/Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, cebulkę i warzywa z włoszczyzny pokrojone w talarki. Gotujemy chwilę do miękkości warzyw i wyjmujemy kilka talarków marchewek- które posłużą nam do dekoracji.

2/ Pieczarki dokładnie myjemy. Kilka ok 15szt zostawiamy a pozostałe ścieramy na tartce o grubych oczkach. Starte pieczarki smażymy na łyżce masła i dodajemy do gotowego bulionu.
 Dodajemy serek topiony i całość miksujemy na gładką masę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

3/Pozostałe pieczarki dzielimy na pół lub ćwiartki i smażymy w 2 łyżkach masła na złoty kolor, doprawiamy pieprzem, solą.

 4/Podgrzewamy krem, doprawiamy i posypujemy siekaną natką pietruszki lub tymiankiem. Do każdej porcji dajemy wcześniej ugotowaną i odłożoną marchewkę oraz nasze połówki pieczarek.


!!! Podawać z grzankami ziołowymi (ewentualnie z groszkiem ptysiowym). Przepis na domowe grzanki KLIK!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.