wtorek, 3 lipca 2012

SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW PO NIEMIECKU

SKŁADNIKI
1kg młodych malutkich ziemniaczków
5 jajek
pół łyżki świeżo siekanego kopru (może być mrożony lub suszony)
4 łyżki oleju roślinnego
20-30 dag kiełbasy
pół szklanki siekanej cebuli
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2-3 łyżki octu winnego białego
1 szklanka wody
pół bulionetki wołowej Knorr lub pół kostki bulionowej
kilka zielonych oliwek nadziewanych papryczką
pieprz


 1/Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować w mundurkach. Wystudzić, nie obierać i pokroić na plastry. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plastry. W dużej misce połączyć ziemniaki, jajka, koperek i odstawić.

 2/Na średnim ogniu usmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i cebulę, mieszając od czasu do czasu, aż kiełbasa dobrze się zarumieni. Łyżką cedzakową wyjąc z patelni usmażoną kiełbasę i cebulę, dodać do mieszanki ziemniaczanej, zaś tłuszcz zostawić na patelni. (jak nam się się wytworzy tłuszcz z kiełbasy,to podlejmy ze dwie łyżki oleju)


3/Na zachowanym na patelni tłuszczu prażyć mąkę (niecałą minutę) stale mieszając. Dodać cukier,ocet,bulion wymieszany z wodą i pieprz. Stale mieszając doprowadzić do wrzenia.

 4/Przyrządzonym sosem polać mieszankę ziemniaczaną i bardzo delikatnie wymieszać. Posypać oliwkami krojonymi na połówki. Podawać na ciepło.

 Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.