2 żeberka lub kość schabowa (może być też porcja rosołowa)
2 woreczki ryżu
kostka bulionowa
1,5 kg świeżych pomidorów (ewentualnie w puszce lub słoiczek przecieru)
2 marchewki
1/4 korzenia selera
1 pietruszka
listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
kilka łyżek gęstej śmietany
łyżeczka cukru
sól
pieprz
świeża gałązka bazylii lub rozmarynu
2 woreczki ryżu
kostka bulionowa
1,5 kg świeżych pomidorów (ewentualnie w puszce lub słoiczek przecieru)
2 marchewki
1/4 korzenia selera
1 pietruszka
listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
kilka łyżek gęstej śmietany
łyżeczka cukru
sól
pieprz
świeża gałązka bazylii lub rozmarynu
1/ Kostkę rosołową, mięso, marchewkę,seler, pietruszkę oraz przyprawy,gotować do miękkości.
2/ Ryż ugotować w osobnym garnku wg przepisu na opakowaniu. Ja zawsze
gotuję osobno ryż, gdyż później każdy go sobie dodaje indywidualnie do
talerza (w zależności kto jaką gęstość zupy lubi)
3/ Skórkę pomidorów delikatnie nacinamy (na ćwiartki) i parzymy wrzątkiem-
wtedy skórka odchodzi znakomicie. Sparzone i obrane pomidory należy
pokroić w kosteczkę a następnie dusić do całkowitego ''rozpuszczenia''
pomidora ( można też zemleć je blenderem). Gotową masę pomidorową dodać
do wywaru i chwilkę jeszcze podgotować. Smak zupy możemy dodatkowo
wzbogacić odrobiną przecieru lub ketchupu.
4/ Na koniec doprawiamy przyprawami i cukrem oraz śmietaną. Można posypać siekaną bazylią lub udekorować gałązką rozmarynu.
Smacznego!:)
Uwielbiam z ryżem! A taka gęsta jest najlepsza na świecie!
OdpowiedzUsuńTeż zawsze podaję zupę pomidorową z dużą ilością ryżu, tak by było gęsto :) Z Twojego przepisu podoba mi się wszystko poza kostką rosołową, ja bym ją pewnie pominęła :)
OdpowiedzUsuń