środa, 1 lipca 2015

SZYBKIE CIASTO Z TRUSKAWKAMI NA ZSIADŁYM MLEKU

Szybkie, łatwe i pyszne ciacho, które możemy upiec dla nie zapowiedzianych gości. Idealne do popołudniowej kawy. Truskawki można zastąpić innymi sezonowymi owocami.



SKŁADNIKI
400 g mąki tortowej (typ 450)
4 jajka
1 1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka zsiadłego mleka
pół szklanki oleju rzepakowego

cukier puder do posypania
truskawki

blaszka 28cmx 24,5cm

1/ Ważne jest by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową i nie były prosto z lodówki. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo pulchną masę (jak na biszkopt) stopniowo dodawać olej, zsiadłe mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.

2/ Ciasto wylać na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić łyżką. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 40-45 min (bez termoobiegu) do suchego patyczka.



3 komentarze:

  1. Smaki lata ;)
    http://cynamon.net.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno pyszne ciasto;chętnie skorzystam z przepisu;chciałabym by się też tak udało to ciasto;) zapraszam na tartę z jeżynami:pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/03/tarta-z-jezynami.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i pyszne! Obowiązkowe na lato ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.