czwartek, 13 sierpnia 2020

SAJGONKI WARZYWNE

 
 
SKŁADNIKI na 10 sztuk (2-3 osób)
papier ryżowy 10szt czyli opakowanie (ja najbardziej lubię Tao Tao)
pół czerwonej papryki
pół selera (korzeń)
por biała część
2 marchewki
kilka grzybów mun
makaron chiński ulubiony ok 100g
sól
pieprz
przyprawy do kuchni chińskiej
można użyć papryczki chili jeżeli ktoś lubi
olej do smażenia

Grzyby zalać gorącą wodą (ja zalewam w miseczce), żeby namokły, wyciągnąć, pokroić na mniejsze kawałki. W wodzie po grzybach namoczyć makaron. Przecedzić na sicie. Wszystkie warzywa pokroić w cienkie słupki, dodać odrobinę wody ok 5 łyżek i odrobinę oleju ok 1-2 łyżki. Wszystkie składniki połączyć na głębszej patelni i chwilę dusić po przykryciem do miękkości (ja lubię lekko al dente) Farsz doprawić przyprawami i wystudzić.

Papier ryżowy namaczać w wodzie po jednym krążku i zawijać farsz zaczynają zwijanie boków a później całość w rulon. Gotowe sajgonki smażyć na oleju na złoto. Ja zajadam je z sosem teriyaki ale smakują również ze słodko pikantnym.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.