wtorek, 2 czerwca 2020

KWIATY CZARNEGO BZU SMAŻONE W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

Aromatyczne, smaczne placuszki. Osobiście zakochałam się w ich aromacie i już wiem, że każdego roku z utęsknieniem będę czekała na ich zakwitnięcie. Jeżeli się wahacie czy wypróbować, to radzę się pośpieszyć bo zaraz kwiaty przekwitną a następne trzeba czekać kolejny cały rok :)


SKŁADNIKI
porcja na 4 placki

1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 jajko
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
szczypta cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć ale dzięki niemu placuszki są puszyste)

olej do smażenia
konfitura, dżem, syrop, cukier puder - wg uznania. Ja jadłam z syropem z mniszka.



1. Wszystkie składniki ze sobą połączyć i chwilę miksować lub ubijać ok 3 minut. Ciasto odstawić na 10 min aby odpoczęło.
Kwiaty bzu zanurzać w gęstym cieście i układać na rozgrzany olej.


2. Nożyczkami odciąć łodyżki a następnie smażyć z drugiej strony.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.