poniedziałek, 21 grudnia 2015

MINI KAPUSTY NADZIANE MIĘSEM I RYŻEM

Miałam bardzo małe główki kapusty i żeby się nie zmarnowały nafaszerowałam je mięsem i upiekłam.

SKŁADNIKI
4-5 główki małych kapust
500 g mięsa mielonego
100 g ryżu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
1 jajko
ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki  

1/ Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Z główek kapust wykroić głąby i nożem wydrążyć środki, tak by można było włożyć farsz i tak by nie przebić ich na wylot. Gotowe główki sparzyć kilka minut w osolonym wrzątku. 

2/ Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, przyprawami, koncentratem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farszem wypełnić środki kapust, każdą mięsną górę przykryć liściem. Główki zawinąć (każdą osobno) w folię aluminiową z dodatkiem łyżki masła. Włożyć do naczynia w którym będą się piekły i podlać szklaną wody. Piec pod przykryciem 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Stopień upieczenia można sprawdzić odchylając folię i nakłuwając widelec w spód główki, tam gdzie najwięcej liści. Podawać z ulubionym sosem: pomidorowym, czosnkowym, grzybowym. 



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.