Lekki i puszysty jak chmurka. Bardzo wilgotny i bardzo pyszny. Ja do swojego dodałam jeszcze żurawinę suszoną.
SKŁADNIKI
tortownica 26cm
Spód:
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 żółtko
pół kostki margaryny
1 łyżka cukru pudru
1,5 łyżki kakao ciemnego
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego 3 krotnie mielonego
5 jajek
1 szklanka cukru
125 g margaryny
1 budyń cytrynowy (proszek)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
aromat cytrynowy (kilka kropelek)
Spód:
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 żółtko
pół kostki margaryny
1 łyżka cukru pudru
1,5 łyżki kakao ciemnego
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego 3 krotnie mielonego
5 jajek
1 szklanka cukru
125 g margaryny
1 budyń cytrynowy (proszek)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
aromat cytrynowy (kilka kropelek)
1/ Składniki na ciasto posiekać i wyrobić gładkie ciasto. Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia, spód tortownicy wylepić ciastem.
2/ Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na
puch, stopniowo dodawać wystudzoną margarynę, ser, budyń, mąkę
ziemniaczaną, sok z cytryny i aromat. Białka ubić na sztywno ze szczypta
soli. Na koniec do masy serowej dodać pianę, dokładnie ale delikatnie
wymieszać. Przelać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200
stopni (bez termoobiegu) a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 160
stopni. Piec ok godziny na złoty kolor.
3/ Po upieczeniu, sernik przetrzymać w uchylonym piekarniku, gdy
przestygnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Następnie włożyć
do lodówki na kila godzin. Przed podaniem polać polewą i udekorować
plastrami cytryny.
Super serniczek!
OdpowiedzUsuń