Miałam bardzo małe główki kapusty i żeby się nie zmarnowały nafaszerowałam je mięsem i upiekłam.
SKŁADNIKI
4-5 główki małych kapust
500 g mięsa mielonego
100 g ryżu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
1 jajko
ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
500 g mięsa mielonego
100 g ryżu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
1 jajko
ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1/ Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Z główek kapust
wykroić głąby i nożem wydrążyć środki, tak by można było włożyć farsz i
tak by nie przebić ich na wylot. Gotowe główki sparzyć kilka minut w
osolonym wrzątku.
2/ Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, przyprawami, koncentratem i
przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farszem wypełnić środki kapust,
każdą mięsną górę przykryć liściem. Główki zawinąć (każdą osobno) w
folię aluminiową z dodatkiem łyżki masła. Włożyć do naczynia w którym
będą się piekły i podlać szklaną wody. Piec pod przykryciem 1 godzinę w
temperaturze 200 stopni. Stopień upieczenia można sprawdzić odchylając
folię i nakłuwając widelec w spód główki, tam gdzie najwięcej liści.
Podawać z ulubionym sosem: pomidorowym, czosnkowym, grzybowym.
Mmmmm same pyszności
OdpowiedzUsuńkapitalny pomysł!!
OdpowiedzUsuń