sobota, 24 października 2015

WEGETARIAŃSKIE GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ

Kocham takie gołąbki z kaszą, zdecydowanie bardziej niż ryżem i mięsem. Do przygotowania swoich gołąbków użyłam dwóch rodzajów kasz - białej i brązowej.

Porcja na ok 30 szt.
2 główki kapusty białej (średniej wielkości)
5 torebek kaszy (100g każda)
3 garście suszonych grzybów leśnych
200 g pieczarek
2 duże cebule (u mnie czerwona i biała)
2 łyżki sosu dowolnego sojowego (u mnie jasny)
sól
pieprz
tymianek
lubczyk suszony
przyprawa uniwersalna

Dodatkowo:
100 g margaryny
sos grzybowy do polania lub tłuszcz ze skwarkami
olej do smażenia  

1/ Grzyby namoczyć na noc a na drugi dzień ugotować, odcedzić i wystudzić. Drobno pokroić. Ze środków kapusty wyciąć głąby. Główki sparzyć- włożyć każdą osobno do garnka z lekko osoloną i gotującą się wodą. Delikatnie obrać i ściągać pojedynczo liście gdy zaczną odchodzić. Wystudzić.


2/ Kasze ugotować w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej do miękkości aż zaczną się rozgotowywać. Wystudzić na sicie wyciągnięte z woreczków. Cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć. Pieczarki oczyścić, pokroić drobno lub posiekać, usmażyć razem z grzybami na odrobinie oleju z dodatkiem przypraw, sosu sojowego i ziół. Wystudzić. W dużej misce wymieszać kasze, smażone grzyby z pieczarkami i cebule.


3/ Gotowy farsz zawijać w liście kapusty formując gołąbki. Dno naczynia do zapiekania lub brytfanny wyłożyć ''wolnymi i brzydkimi'' liśćmi, na liście ciasno ułożyć warstwę gołąbków a wolne luki powkładać plasterki margaryny. Czynność powtórzyć do skończenia się farszu. Całość zalać wodą (wymieszaną z przyprawą uniwersalną) do połowy wysokości. Na wierzchu ułożyć liście które zostały.


4/ Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Piec ok godziny w temperaturze 200 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i zapiekać dodatkowo ok 30 min aż kapusta w gołąbkach będzie miękka. Takie gołąbki najlepsze są na drugi dzień.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.