Kocham takie gołąbki z kaszą, zdecydowanie bardziej niż ryżem i mięsem.
Do przygotowania swoich gołąbków użyłam dwóch rodzajów kasz - białej i
brązowej.
Porcja na ok 30 szt.
2 główki kapusty białej (średniej wielkości)
5 torebek kaszy (100g każda)
3 garście suszonych grzybów leśnych
200 g pieczarek
2 duże cebule (u mnie czerwona i biała)
2 łyżki sosu dowolnego sojowego (u mnie jasny)
sól
pieprz
tymianek
lubczyk suszony
przyprawa uniwersalna
Dodatkowo:
100 g margaryny
sos grzybowy do polania lub tłuszcz ze skwarkami
olej do smażenia
2 główki kapusty białej (średniej wielkości)
5 torebek kaszy (100g każda)
3 garście suszonych grzybów leśnych
200 g pieczarek
2 duże cebule (u mnie czerwona i biała)
2 łyżki sosu dowolnego sojowego (u mnie jasny)
sól
pieprz
tymianek
lubczyk suszony
przyprawa uniwersalna
Dodatkowo:
100 g margaryny
sos grzybowy do polania lub tłuszcz ze skwarkami
olej do smażenia
1/ Grzyby namoczyć na noc a na drugi dzień ugotować, odcedzić i wystudzić.
Drobno pokroić. Ze środków kapusty wyciąć głąby. Główki sparzyć- włożyć
każdą osobno do garnka z lekko osoloną i gotującą się wodą. Delikatnie
obrać i ściągać pojedynczo liście gdy zaczną odchodzić. Wystudzić.
2/ Kasze ugotować w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej do miękkości
aż zaczną się rozgotowywać. Wystudzić na sicie wyciągnięte z woreczków.
Cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć. Pieczarki oczyścić, pokroić
drobno lub posiekać, usmażyć razem z grzybami na odrobinie oleju z
dodatkiem przypraw, sosu sojowego i ziół. Wystudzić. W dużej misce
wymieszać kasze, smażone grzyby z pieczarkami i cebule.
3/ Gotowy farsz zawijać w liście kapusty formując gołąbki. Dno naczynia do
zapiekania lub brytfanny wyłożyć ''wolnymi i brzydkimi'' liśćmi, na
liście ciasno ułożyć warstwę gołąbków a wolne luki powkładać plasterki
margaryny. Czynność powtórzyć do skończenia się farszu. Całość zalać
wodą (wymieszaną z przyprawą uniwersalną) do połowy wysokości. Na
wierzchu ułożyć liście które zostały.
4/ Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Piec ok godziny w
temperaturze 200 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 150
stopni i zapiekać dodatkowo ok 30 min aż kapusta w gołąbkach będzie
miękka. Takie gołąbki najlepsze są na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.