Sushi hosomaki to rulony ryżu z małą ilością składników owinięte algami
morskimi i pokrojone na krążki ok 1 cm. Ja swoje zrobiłam również z
surimi i papryką, żeby było kolorowo. Do maczania podałam sos sojowy,
wasabi i sos słodko pikantny. Zrobiłam je na rodzinne spotkanie,
wszystkim smakowało.
SKŁADNIKI
porcja na 6 osób:
opakowanie ryżu do sushi ok 500g (np. blue dragon)
1 ogórek szklarniowy
pół papryki czerwonej
50g łososia wędzonego
opakowanie paluszków surimi
6 płatów alg morskich nori
majonez
Dodatkowo:
sos sojowy
wasabi
lub jakiś inny ulubiony sos do maczania
mata bambusowa do zwijania
opakowanie ryżu do sushi ok 500g (np. blue dragon)
1 ogórek szklarniowy
pół papryki czerwonej
50g łososia wędzonego
opakowanie paluszków surimi
6 płatów alg morskich nori
majonez
Dodatkowo:
sos sojowy
wasabi
lub jakiś inny ulubiony sos do maczania
mata bambusowa do zwijania
1/ Ryż do sushi ugotować wg przepisu na opakowaniu (ja nie hartowałam go
octem) wystudzić. Ogórka obrać i pokroić wzdłuż na cienkie słupki.
Paprykę umyć, pokroić na cieniutkie paseczki, paluszki surimi również
pokroić na 4 części w słupki.
2/ Na bambusowej macie rozłożyć płat alg, warstwę ryżu, posmarować cienko
majonezem i układać pozostałe składniki wg upodobań np ogórek i łosoś,
papryka i surimi itp. Za pomocą maty zwijać rulony. Czynność powtarzać
do skończenia składników. Przed krojeniem sushi najlepiej schłodzić w
lodówce. Przed podaniem pokroić na 1 cm krążki. Podawać s sosami.
Pysznie tu u Ciebie))
OdpowiedzUsuń